Vinilorama cu Bogdan Puris

Vinilorama cu Bogdan Puris

Vineri 9 iunie

De la sfârșitul anilor 70, de când eram adolescent, m-am ocupat cu organizarea de evenimente. Mai mici la început (DJ la întruniri de clasă, serbări școlare, banchete de absolvire, zile de naștere) și mai mari în anii din urmă.

Vinilorama este un concept pe care l-am creat și impus pe piața locală de câțiva ani. Este vorba de un act artistic inovator care îmbină performance-ul live al unui DJ cu viniluri cu aspecte tipice multimedia. Vinilul e într-un cert reviriment, tot mai mulți tineri se îndreaptă spre muzica pe suport fizic, nemaivorbind de cei care au prins vinilul acum 10-20-30-40 de ani.

Având în vedere că DJ-ingul la platane nu e întotdeauna vizibil, nu e evident pentru participanți că muzica nu vine de pe un calculator sau CD-uri ci este de pe discuri, am marșat pe includerea unor elemente vizuale care întregesc show-ul. Mai clar, cu ajutorul unor camere video, a unui mixer de imagine și a unui ecran, participanții pot vedea platanele, etichetele centrale care se rotesc, show-ul unui vinyl-DJ și – mai ales – coperțile. Grafica de disc e de multe ori o operă de artă în sine, dar aduce și un plus de autenticitate programului. E clar că muzica nu e de pe suport digital, nu e o copie sau luată de pe youtube, sursa e autentică. Aparte este și calitatea sunetului analogic față de cel digital.

 

Lucrul cu viniluri nu e simplu, ai nevoie de viniluri în primul rând, nu se pot downlada de pe internet. E o anumită spectaculozitate a unui DJ cu viniluri. Un vinyl-DJ chiar lucrează, e un show în sine. Cutiile cu discuri, alegerea din cutii, scoaterea din copertă, amplasarea pe platan, eventual curățarea de praf, imaginile proiectate pe ecran, cu platanele, cu coperțile. E ceva inedit, ceva exclusivist, de clasă.